Nagelproblem

Det finns idag flera olika typer av nagelproblem och bakomliggande orsaker. Om du är en nagelbitare, så har du ofta naglar som är sköra och skadade. Dessa behöver då keratin och kalcium för att kunna byggas upp igen.

Skivade naglar är ett annat problem, och kan bli bättre genom att du smörjer in dem med olja efter att du filat bort de skivade delarna.

Har du tunna naglar, så är produkter med keratin bra att använda. Det finns som serum, olja och kräm.

Har du naglar som är både sköra, torra och skivar sig, så kan det vara ett tecken på nagelsvamp. Sköra naglar kallas även onykorrexi eller nageldystrofi i medicinska termer. Detta kan drabba i stort sett vem som helst, men det är särskilt vanligt hos äldre kvinnor. Nageldystrofi betyder dålig nageluppbyggnad och orsakas ofta av ett trauma eller en infektion så som nagelsvamp eller nagelpsoriasis.

Onykomykos, eller nagelsvampinfektion, är den största orsaken till sköra naglar, medan nagelpsoriasis drabbar ungefär hälften av de personer som lider av hudsjukdomen psoriasis. Det kan leda till utgjutningar under nageln som gör att nageln spricker eller blir deformerad.

Både nagelsvamp och nagelpsoriasis behöver behandlas med krämer eller läkemedel, beroende på hur hårt du är drabbad. Därefter kan du se till att bygga upp naglarna igen med produkter som innehåller keratin och kisel.

Behandling av sköra, torra naglar kan åtgärdas med enkla medel så som ett livsstilsbyte. Men det kan även vara bra att äta kosttillskott som stärker naglarna igen.