Molntjänster

Amazon, Google och Microsoft är de tre största som dominerar marknaden idag när det kommer till molntjänster. Det finns så klart även mindre aktörer att välja mellan om man så vill, men vi har valt att i dag kolla lite lätt på de tre största.

Amazon växer sig allt större även om de redan är stora och väl etablerade leverantörer av moln. Det senaste är AWS, som står för Amazon Web Services och det har börjat byggas tre stora datacenter i Sverige. Amazon har flera olika servermiljöer samt att de har är bra stabilitet och en bra uptid. För mail och fildelning erbjuder Amazon bland annat WorkMail och WorkDocs.

Google har flera olika typer av molnbaserade serverlösningar och webbtjänster. Dock är de mest kända för Google Apps. De var tidigt ute med att erbjuda olika gratisversioner samt även ha bra priser för e-post och fillagring till folket. Deras tjänster påminner en del om Microsofts Office 365.

Microsofts molntjänster växer sig större och större och de sticker ut lite genom att de har sitt Office 365. Det är en helhetslösning med e-post, samarbete, kommunikation och fildelning. De har även sett till att Officepaketet ingår som en del av licensen.

Fördelar och nackdelar finns så klart med alla dessa tre ovan. Är det så att du har ett företag som gillar att jobba med Microsoft Office så är det så klart ett bra alternativ. Vill du satsa på lite mer avancerat är det dock inte fel att ta AWS, som är bra särskilt om du jobbar mycket med affärsstrategiska system. Du som inte vill bygga upp och utveckla AWS på egen hand kan anlita en IT-konsult för hjälp med underhåll, migration och arkitektur. Google är för er som gullar att ha en bra lösning för samarbete och kommunikation. Så välj det som ni känner passar er och ert företag.