LED OCH DOLDA ASPEKTER

Led dioden är på framfart och utvecklingen har gått framåt i ett rasande tempo. Idag finns det flera stora chipset tillverkare som bl.a amerikanska Cree och Bridgelux, Taiwanesiska Epistar och Japanska Nichian. Flera faktorer spelar in som påverkar valet av diod i respektive produktsegment då det i slutändan är en kostnadsfråga. Nichian exempelvis finner man sällan i arbetslampor medan Cree och Epistar är betydligt mer förekommande. Varje chipset tillverkare har specialiserat sig inom sina områden och ett bra exempel på detta är Bridgelux som oftast är det självklara alternativet till Epistar för led strålkastare före Cree och andra märken.

En dold aspekt inom led industrin är att kvaliteten kan skilja sig oerhört mycket mellan två led dioder trots att de båda tillverkats av samma chipset tillverkare. Anledningen är en del av dioderna inte klarar de högt ställda kraven under tillverkningsprocessen, dessa säljs sedan vidare till mindre kinesiska leverantörer till ett betydligt billigare pris. Detta resulterat i en prispress som gör att de mindre tillverkarna i Asien kan konkurrera på jämna villkor. Detta drabbar i slutändan svenska konsumenter som handlar hos svenska återförsäljare som valt att importera lampor till lägsta möjliga pris för att sedan marknadsföra lamporna bestyckade med ”äkta Cree dioder”. Förvisso är dessa dioder inte falska men håller inte samma höga kvalitet som dioder som klarar kraven.

Det lättaste sättet för en konsument att välja rätt arbetslampa är att handla hos återförsäljare som valt att informera sina kunder om de tekniska aspekterna som i slutändan avgör ljusflödet för en led lampa. Tänk på detta nästa gång ni befinner er ute på webben och handlar led lampor.